FilmeCronică de film: MO – film românesc (2019)

Cronică de film: MO – film românesc (2019)

MO este un lungmetraj românesc și abordează un subiect sensibil, cel al abuzului. Este un subiect de actualitate și inspirat din fapte reale. Protagoniștii sunt Dana Rogoz și Mădălina Craiu în rolul studentelor și Răzvan Vasilescu, în rolul profesorului exigent.

MO – film românesc

Plot MO

Povestea filmului pare desprinsă din viața oricărui alt student din zilele noastre. Două fete care sunt bune prietene sunt trimise la București să învețe, dar fiindcă nu reușesc să treacă de un examen destul de dificil încearcă să copieze. Din nefericire pentru ele sunt prinse, iar de aici acțiunea capătă un ritm alert, care vă va ține cu sufletul la gură și vă va face să vă temeți pentru siguranța lor.

- Advertisement -

Mo sau Monica (Dana Rogoz) este o tânără rebelă, îndrăgostită de viniluri și senzații tari. Este un personaj complex și sensibil, a cărei sinceritate te lovește ca un trăsnet. În antiteză o avem pe Vera (Mădălina Craiu), o tipă calculată și mult mai interesată de viitorul ei academic decât Mo.

Prietenia celor două este foarte strânsă, Vera fiind cea care declară că fac totul împreună. Acest lucru creează un fel de competiție între ele și deseori duce la apariția problemelor. De asemenea, am observat și o dependență a Verei către Mo. Ideea de a face totul împreună, de a nu dezamăgi, de a nu o lăsa niciodată singură, pare exagerată, dar spre final se va dovedi benefică.

Filmul atrage atenția asupra realității în care trăim. Abordează un subiect sensibil și prezintă probabil cea mai ușor de condamnat ipostază: cea a abuzatorului șarmant și a victimei care și-a căutat-o. Dar am să mă opresc aici cu dezvăluirile căci deja am dat spoiler.

Distribuție

Dana Rogoz, Mădălina Craiu și Răzvan Vasilescu fac echipă cu regizorul Radu Dragomir pentru a-i da viață personajului Mo. Scenariul este inspirat dintr-o poveste reală petrecută la o universitate de prestigiu din Cluj-Napoca, dar și din reacțiile oamenilor asupra abuzurilor în orice formă ar fi acestea.

Dana și Mădălina fac o treabă excelentă, portretizând perfect spiritul liber, neînfricat și deseori dornic de a ieși în evidență al fetelor care se află la granița dintre adolescență și viața de adult. Răzvan Vasilescu joacă rolul profesorului Ursu, un bărbat inteligent, care știe să citească foarte bine oamenii și care cu meticulozitate își croiește drum către protagoniste, dar și către spectatori.

Pe parcursul filmului veți ajunge poate chiar să îl îndrăgiți pe profesor datorită atitudinii sale joviale, interesului crescut pentru chestiile cool și căldura cu care le tratează pe studente. Cu toate acestea, este exemplul perfect de agresor care își calculează fiecare mișcare cu tact.

- Advertisement -

Opinie personală 

Fiecare scenă și fiecare replică sunt costurile astfel încât să ni se inducă ideea că se va ajunge într-un punct sensibil. Ca spectator te vei aștepta la ceea ce urmează să se întâmple, dar tot te va lua prin surprindere. Filmul reușește astfel să își atingă scopul căci cu siguranță veți părăsi sala vizibil afectați și cel mai probabil vă veți pune întrebarea: Eu ce aș fi făcut?

După vizionare am participat și la o scurtă sesiune de Q&A cu actorii, fapt ce m-a ajutat să înțeleg mai bine viziunea lor. Dacă pentru mine ca spectator a părut totul previzibil, după sesiune mi-am dat seama că am gândit cu mintea de acum, nu cu cea din facultate sau liceu. S-a punctat în sală că acest film va fi prezentat în universități pentru a crea awareness, dar o persoană din sală a solicitat și introducerea liceelor în lista de vizite și sunt total de acord. Astfel de lucruri se pot întâmpla, din păcate, încă de la cele mai fragede vârste.

Filmul intră în cinema pe 4 octombrie 2019 și vă sfătuiesc să mergeți să-l vedeți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

1,215FaniÎmi place
14,830CititoriConectați-vă
1AbonațiAbonați-vă

Articole recente:

Gheara de fier | Cronică de film

Am fost la Cinema City să vedem Gheara de fier, un film despre una dintre cele mai populare familii...

Ce au în comun un loc de joacă pentru copii și un spațiu de relaxare pentru părinți? Același nume – Licurici Land

În mijlocul agitației urbane a Bucureștiului, în cartierul Doamna Ghica, se găsește un loc magic unde copiii își pot...

Madame Web (2024) | Cronică de film

Când eram mică, petreceam mult timp în casă, iar desenele animate erau cel mai bun companion. Spider-Man, X-Men și...

Bob Marley: One Love (2024) | Cronică de film

Am fost la Cinema City să vedem Bob Marley: One Love, filmul despre legenda muzicii reggae. Îți spun din...

S-ar putea să îți placă
Alte articole de pe site

Nu vrei să te înscrii la newsletter?

*vom trimite doar informații legate de orașul București cel mult o dată pe lună

No, thanks!