Filme Cronică de film: MO – film românesc (2019)

Cronică de film: MO – film românesc (2019)

-

-

MO este un lungmetraj românesc și abordează un subiect sensibil, cel al abuzului. Este un subiect de actualitate și inspirat din fapte reale. Protagoniștii sunt Dana Rogoz și Mădălina Craiu în rolul studentelor și Răzvan Vasilescu, în rolul profesorului exigent.

MO – film românesc

Plot MO

Povestea filmului pare desprinsă din viața oricărui alt student din zilele noastre. Două fete care sunt bune prietene sunt trimise la București să învețe, dar fiindcă nu reușesc să treacă de un examen destul de dificil încearcă să copieze. Din nefericire pentru ele sunt prinse, iar de aici acțiunea capătă un ritm alert, care vă va ține cu sufletul la gură și vă va face să vă temeți pentru siguranța lor.

Mo sau Monica (Dana Rogoz) este o tânără rebelă, îndrăgostită de viniluri și senzații tari. Este un personaj complex și sensibil, a cărei sinceritate te lovește ca un trăsnet. În antiteză o avem pe Vera (Mădălina Craiu), o tipă calculată și mult mai interesată de viitorul ei academic decât Mo.

Prietenia celor două este foarte strânsă, Vera fiind cea care declară că fac totul împreună. Acest lucru creează un fel de competiție între ele și deseori duce la apariția problemelor. De asemenea, am observat și o dependență a Verei către Mo. Ideea de a face totul împreună, de a nu dezamăgi, de a nu o lăsa niciodată singură, pare exagerată, dar spre final se va dovedi benefică.

Filmul atrage atenția asupra realității în care trăim. Abordează un subiect sensibil și prezintă probabil cea mai ușor de condamnat ipostază: cea a abuzatorului șarmant și a victimei care și-a căutat-o. Dar am să mă opresc aici cu dezvăluirile căci deja am dat spoiler.

Distribuție

Dana Rogoz, Mădălina Craiu și Răzvan Vasilescu fac echipă cu regizorul Radu Dragomir pentru a-i da viață personajului Mo. Scenariul este inspirat dintr-o poveste reală petrecută la o universitate de prestigiu din Cluj-Napoca, dar și din reacțiile oamenilor asupra abuzurilor în orice formă ar fi acestea.

Dana și Mădălina fac o treabă excelentă, portretizând perfect spiritul liber, neînfricat și deseori dornic de a ieși în evidență al fetelor care se află la granița dintre adolescență și viața de adult. Răzvan Vasilescu joacă rolul profesorului Ursu, un bărbat inteligent, care știe să citească foarte bine oamenii și care cu meticulozitate își croiește drum către protagoniste, dar și către spectatori.

Pe parcursul filmului veți ajunge poate chiar să îl îndrăgiți pe profesor datorită atitudinii sale joviale, interesului crescut pentru chestiile cool și căldura cu care le tratează pe studente. Cu toate acestea, este exemplul perfect de agresor care își calculează fiecare mișcare cu tact.

Opinie personală 

Fiecare scenă și fiecare replică sunt costurile astfel încât să ni se inducă ideea că se va ajunge într-un punct sensibil. Ca spectator te vei aștepta la ceea ce urmează să se întâmple, dar tot te va lua prin surprindere. Filmul reușește astfel să își atingă scopul căci cu siguranță veți părăsi sala vizibil afectați și cel mai probabil vă veți pune întrebarea: Eu ce aș fi făcut?

După vizionare am participat și la o scurtă sesiune de Q&A cu actorii, fapt ce m-a ajutat să înțeleg mai bine viziunea lor. Dacă pentru mine ca spectator a părut totul previzibil, după sesiune mi-am dat seama că am gândit cu mintea de acum, nu cu cea din facultate sau liceu. S-a punctat în sală că acest film va fi prezentat în universități pentru a crea awareness, dar o persoană din sală a solicitat și introducerea liceelor în lista de vizite și sunt total de acord. Astfel de lucruri se pot întâmpla, din păcate, încă de la cele mai fragede vârste.

Filmul intră în cinema pe 4 octombrie 2019 și vă sfătuiesc să mergeți să-l vedeți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

1,215FaniÎmi place
14,830CititoriConectați-vă
1AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Ghid pentru alegerea facultății

Alegerea facultății este una dintre cele mai importante decizii pe care o poți face la vârsta aceasta. Dar și mai important este...

FF Theatre Academy | Guest Post

Am avut ocazia de a merge la cateva dintre spectacolele celor de la FF Theatre si astazi gazduim aici un articol din...

Foișorul de foc – istoric și curiozități despre muzeul pompierilor

Foișorul de foc este un monument cunoscut de majoritatea dintre noi doar ca punct de reper. Localizat în zona Bulevardului Pache Protopopescu...

d20 – Urban Bistro modern în zona Dorobanți

În zona Dorobanți se regăsește un bistro urban numit d20, numele fiind inspirat de adresa sa. d20 este un local care nu...

Top cofetării din București pe care nu trebuie să le ratezi

Dacă dragostea trece într-adevăr prin stomac, atunci nu ai cum să nu te îndrăgostești de aceste cofetării din București pe care am...

Restaurante din București pe care trebuie să le încerci

Dacă te-ai hotărât să iei masa în oraș ai de ales din peste 3,500 de restaurante din București și această alegere nu...
- Advertisement -

S-ar putea să îți placăRELATED
Articole recomandate

Nu vrei să te înscrii la newsletter?

*vom trimite doar informații legate de orașul București cel mult o dată pe lună

No, thanks!