Am început să beau cafea abia la 25 de ani. Până la acea vârstă, cafeaua mi se părea o băutură mult prea tare, lipsită de gust și de-a dreptul grețoasă din pricina zațului pe care îl vedeam pe fundul cănii din care sorbea tatăl meu în fiecare dimineață.
Nu i-am înțeles niciodată afinitatea pentru acele boabe din care ulterior obținea un lichid închis la culoare, cu miros înțepător și care, culmea, mai și păta cănile dacă nu le lăsa la înmuiat în timp util. Doar că treptat, am început școala, apoi facultatea, m-am angajat și task-urile de zi cu zi deveneau tot mai solicitante și simțeam nevoia de un boost de energie.
Am încercat să beau cafea făcută la ibric, fix așa cum o bea tatăl meu și m-am convins că pur și simplu nu e de mine. Până când, într-o zi, la cei 25 de ani pe care îi aveam pe atunci, o prietenă mi-a pregătit cea mai bună cafea pe care am băut-o vreodată!
Țin minte că pe blatul din bucătărie avea unul dintre acele espressoare pe care le văd în general doar în filme și un pachet de cafea de specialitate. Am urmărit-o în timp ce punea cafeaua în aparat, apoi a scos laptele de migdale (my favorite) pentru a pregăti spuma și în câteva minute ceașca era plină cu licoarea magică. Am gustat și acela a fost momentul în care am realizat că de fapt îmi place cafeaua.
În prezent consum în jur de 5-7 cafele pe săptămână. O fi mult, o fi puțin, dar pentru mine este perfect. Nu am aparatură profesionistă, dar am grijă să nu lipsească niciodată spuma de lapte din cafea și folosesc cănile mele preferate pentru a avea parte de o experiență desăvârșită.
Chiar dacă nu consum zilnic cafea, fiindcă în weekend prefer să dorm mai mult și să spun pas cafeinei, de luni până vineri am o rutină destul de simplă, pe care încerc să o respect cu sfințenie. Nu îmi iese mereu, dar cel puțin la ceașca de cafea nu renunț.
Primul task pe care îl am imediat după ce mă trezesc este să pregătesc cafeaua. Pun 2 linguri generoase de cafea măcinată, adaug apa, pornesc aparatul și îmi fac de lucru până e gata cafeaua. Cum bem apoi cafeaua voi detalia puțin mai târziu, fiindcă fiecare are tabieturile sale.
Beneficiile consumului de cafea
Pentru că acum mă consider în sfârșit băutoare de cafea, pot spune că mimic nu se compară cu mirosul de cafea proaspăt prăjită. Indiferent cât de obosită aș fi, când îi simt mirosul mă cuprinde o stare de bine și știu că voi avea energie pentru restul zilei.
Cafeaua a ajuns să facă parte din ritualul meu de dimineață și luni de zile am crezut că o beau doar pentru aroma sa, însă consumul de cafea oferă o serie de beneficii organismului.
Este recunoscut faptul că unele ceaiuri și cafele conțin vitamine, nutrienți și minerale. Spre exemplu, o ceașcă de cafea conține un cocktail de vitamine compus din vitaminele B1, B2, B5, precum și potasiu și magnan.
Cât despre energia pe care cafeaua o conferă, am fost plăcut surprinsă că nu este doar un mit. Cafeina este un stimulent care ne ajută să fim mai vigilenți, îmbunătățește memoria, iar timpul de reacție se reduce considerabil. Acum nu mă mai miră oamenii care spun că nu pot funcționa până nu își beau ceașca de cafea și am ajuns să îi înțeleg.
Ce cafea se consumă în bucătăria Bucharest Journal?
Cafea simplă pentru el
Marius își începe ziua cu o ceașcă plină de cafea. Nu adaugă lapte, zahăr, nimic. Se bucură de aroma pură a cafelei proaspăt măcinate și îl invidiez puțin pentru acest lucru. Îmi dau seama că îndulcitorul și laptele pe care eu îl adaug deseori fără măsură, poate știrbi din aroma cafelei, dar poate cândva, voi reuși și eu să beau cafeaua simplă, raw.
Cafea cu lapte pentru mine
Eu una prefer cafeaua cu lapte. Pentru a obține o cafea cât mai aspectuoasă, apelez la un mini mixer de mână, ori la presa franceză pentru a face spuma de lapte, pe care o adaug apoi în ceașcă. Încă nu am învățat să fac latte art, dar asta nu mă oprește din a-mi poza cafeaua din toate unghiurile. 😀
Dalgona coffee
O dată pe săptămână, ori chiar mai des în zilele însorite, ne delectăm cu un pahar mare de dalgona coffee. Da, cafeaua aceea care a făcut furori pe TikTok se regăsește și în lista preferințelor noastre. Este intensă, dar te ține treaz și concentrat pentru perioadele cu multe deadline-uri. În plus de asta, e și foarte aspectuoasă.
Prin urmare, chiar dacă am început ceva mai târziu (poate prea târziu) să consum cafea, mă bucur din plin de varietatea de arome și abia aștept să testez cât mai multe tipuri de cafea. În prezent mă încântă cafeaua boabe Etolia, fiindcă are un gust puternic, care se datorează probabil gradului de prăjire. Am simțit și ceva note ierboase și cred că se potrivește perfect cu lapte, biscuiți și orice vă face vouă diminețile mai frumoase.
Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2021.