7 lucruri interesante despre cuvintele din limba română

0

Am zis să încerc ceva noi pe aici și să fac niște topuri care mi se par interesante, primul fiind despre cuvintele din limba română. Așa că în funcție de cum merg primele astfel de topuri voi decide dacă voi continua sau nu.

Am început cu 7 lucruri interesante despre limba română și cuvintele pe care le folosim.

  1. Abces este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC. Asta pentru că cineva s-a gândit ca la abecedar să pună e-ul ăla acolo.
  2. Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul om – oameni.
  3. Se poate forma o propoziție care conține numai vocale – Oaia e a ei.
  4. Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este abracadabranta, are 15 litere şi înseamnă ciudat/neobișnuit. Eu l-am citit din a treia încercare corect.
  5. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori este angionefrografie și are exact 16 litere. Acum nu știu dacă așa s-a nimerit sau cineva l-a inventat întenționat ca să facă o simetrie frumoasă, dar nici pe acesta nu l-am citit corect din primele două încercări.
  6. Avem un singur cuvând în DEX care conține patru consoane la sfârșit și acela este kitsch, termen folosit pentru a desemna un obiect de prost gust. Avem și un muzeu cu obiecte d-astea 😉
  7. Cele mai multe cuvinte din limba română (19.750) încep cu litera C, așa zice DEX-ul.

Acesta a fost topul de 7 lucruri interesante despre cuvintele din limba română, ca să vedeți mai multe sau să aflați când postăm articole noi puteți să vă abonați la newsletterul din dreapta.

Avatar
Fotograf de profesie, blogger din pasiune și devorator de seriale și filme în timpul liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.