Festivalul One World Romania

0

Anul acesta, în luna martie, festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge la cea de-a 10-a ediție.

Scopul festivalului One World Romania este de a prezenta problematica drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru publicul larg, astfel încât tot mai multe persoane să conștientizeze aceste fenomene și să schimbe ceva în societatea românească.

Anul acesta, în cadrul festivalului One World Romania, tema abordată va consta în diferitele manifestări ale fricii în societate.

Trăim într-o lume globală și totuși tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupți din toată lumea profită de slăbiciunile și temerile noastre și ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărțuiți zi de zi de cei mai puternici. Câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.

Prin folosirea păpușilor rusești se proiectează tema generală a festivalului One World Romania, fiecare dintre cele 10 păpuși fiind o reprezentare a fricii„Păpușile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte”. Totodată, păpușile rusești mai reprezintă și cele 10 ediții ale festivalului.

În perioada 13-19 martie vor fi proiectate peste 50 de filme documentare în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union din București și vor fi organizate mai multe evenimente – dezbateri, ateliere, expoziții, pe parcursul întregii săptămâni.

Prin filmele proiectate și prin fiecare eveniment al festivalului se încurajează implicarea socială și dezbaterile pe diverse subiecte ale drepturilor omului.

Centrul de Drepturile Omului și Migrați (CDOM) din cadrul Universității Româno-Americane a sprijinit anual Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului – One World Romania. În cadrul acestei ediții, CDOM a adoptat filmul „Tempestad” din secțiunea „Dreptate fără frică” are va rula in data de 13 martie la Union si in data de 19 martie la Elvire Popesco de la 20:30, conform Programului.

Filmul prezintă povestea a două femei prinse în păienjenișul corupției și fărădelegii care își spun poveștile, pe cât de diferite, pe atât de simptomatice. Într-o țară în care autoritățile sunt neputincioase, în cel mai bun caz, sau complice, în cel mai rău caz, una și-a pierdut libertatea, iar alta — fiica. Una este condamnată pe nedrept pentru trafic de persoane și aruncată într-o închisoare dantescă dominată de frică, violență și legea cartelului din Matamoros. Cealaltă, un clovn într-un circ ambulant, își caută fiica – o studentă răpită probabil de fiul unui polițist corupt.

Sectiunile din cadrul festivalului One World Romania:

Am numit prima secțiune a festivalului de anul acesta „Animale politice” și am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice.

A doua secțiune „Împotriva curentului” îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică, indivizi sau comunități restrânse, organizații mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează granițe și ridică ziduri.

„Ministerul groazei” – o secțiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere.

În secțiunea numită „Dreptate fără frică”, se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Secţiunea „Bolile Sănătăţii” ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale.

În secțiunea „Jocurile fricii” 6 documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăușilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alții ne transformăm în mici torționari ca să mascăm propriile slăbiciuni.

Anul acesta secțiunea „Focus” este dedicată Caucazului şi tratează natura instabilă, zbuciumată a realității din regiune.

„Delicatessen”, o secțiune care reunește 7 filme extrem de diverse, printre care documentarul animat „Tower” sau „Liberami”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.