Au trecut 67 de ani de la publicarea cărții Moromeții, 37 de ani de la prima ecranizare și 11 ani de când învățam să scriu comentarii pentru bac despre apartenența romanului la genul epic. După atâta timp, am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu termeni precum condiția țăranului, într-o ecranizare regizată de Stere Gulea, cu Alex Călin, Olimpia Melinte și Horațiu Mălăele ca protagoniști.
Premiera de gală a peliculei a avut loc în data de 19 noiembrie la Cinema City din Afi Palace Cotroceni. Timp de aproape două ore am fost transportată în vremuri de mult apuse, pe care nu le-am prins, dar mi le pot imagina prin intermediul poveștilor auzite la părinți, dar mai ales de la bunici, ei fiind direct afectați de fenomenul colectivizării implementat de Partidul Comunist Român în perioada 1949-1962.
Despre ce e vorba în film (fără spoilere)
Moromeții 3 spune povestea lui Niculae, mezinul familiei, care în anii 50 devine un scriitor aclamat, cu limitele specifice perioadei. Pe fondul lipsei de încredere din partea tovarășilor din Uniunea Scriitorilor, Niculae se confruntă și cu iubirea interzisă, fiind îndrăgostit de Vera, o femeie măritată pe care nu mai suportă să o împartă.
În ciuda scopului Uniunii de a-i face pe scriitori să scrie despre spectaculoasele transformări prin care trece țara, Niculae îndrăznește să fie onest, ba chiar rebel. El încearcă să se opună doctrinei regimului și pune binele familiei deasupra politicii. Pe parcursul filmului el trece prin diverse situații, unele chiar periculoase, care prezintă perioada comunistă prin lentila scriitorului. Dacă eșuează sau nu în lupta sa contra sistemului, vei afla urmărind filmul.
Distribuție film
În rolurile principale îi întâlnim pe Alex Călin (Niculae Moromete) și Olimpia Melinte (Vera Solomon), alături de inegalabilul Horațiu Mălăele, care dă viață personajului Ilie Moromete. Lor li se alătură Mara Bugarin, Laurențiu Bănescu, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuţ, Dorina Chiriac și Oana Pellea.
Opinie personală
Mi-a plăcut filmul Moromeții 3 din mai multe considerente, însă cel mai mult m-a impresionat faptul că au păstrat formatul alb-negru, la fel ca precedentele filme. Deși este o producție recentă, faptul că s-a filmat alb-negru îi oferă un aer aparte și face întreaga poveste mai credibilă.
Am apreciat și relația lui Moromete cu tatăl său. Știm despre Ilie că este un om autoritar, cu puțină școală, care înțelege pe deplin temerile țăranilor și mai puțin tabieturile fiului său creativ, mutat la capitală. În fapt, știm încă din roman că Marin Preda l-a creionat pe Ilie Moromete drept acest țăran inteligent, care poartă discuții despre politică.
Mi-a mai plăcut și efortul de a recrea atmosfera acelor vremuri prin fiecare detaliu, de la decor și vestimentație, până la dialog. Îți recomand să vizionezi filmul și, de ce nu, să-l dezbați la masa în familie, că tot se apropie sărbătorile.