Anul 202 a fost unul productiv pentru comediile românești. Am avut parte de lansări precum Băieții buni ajung în rai, Klaus & Barroso, Candidatul perfect și Moartea în vacanță, iar luna aceasta, am vizionat Căsătoria, debutul regizoral al lui Mihai Bendeac.
Despre ce este vorba în film (fără spoilere)
În Căsătoria, facem cunoștință cu Conașu, un om dependent de jocuri de noroc, îngropat în datorii. Împreună cu prietenii săi, Pagubă și Arsenie, acesta uneltește un plan complex pentru a scăpa de sărăcie: cucerirea unei tinere dintr-o familie de miliardari.
Cei trei se strecoară în lumea celor bogați, dând impresia că sunt influenți și înstăriți, fiecare cu propriile minciuni și măști. Conașu se prezintă drept un aristocrat, cu servitori, moșii, case de vacanță în orice oraș posibil și prieten bun cu baroni și baronese. Reușesc să facă rost de niște bani pentru a susține iluzia unei vieți luxoase, dorind să impresioneze familia tinerei fete și să câștige inima acesteia. În timp ce jonglează cu adevărul și aparențele, planul lor se complică, iar minciunile încep să se destrame.
Ce este interesant la acest film este faptul că, deși abordează o temă de actualitate (dependența de jocuri de noroc ) este, totodată, un film de epocă, cu vestimentație și decoruri superbe. Este de fapt o parodie românească, care prezintă un subiect atât de relevant zilelor noastre.
Distribuție film
Din distribuție fac parte Liviu Pintileasa, Mihai Bendeac, Vlad Drăgulin, Lucian Ionescu, Anca Dinicu, Ilona Brezoianu, Alin Florea, Gloria Gaitan și mulți alții, printre care și apariții speciale din partea unor vedete din showbiz-ul românesc.
Mihai Bendeac nu joacă rolul principal, iar Liviu Pintileasa face o treabă excelentă în rolul protagonistului. Pintileasa a mai jucat în filme precum Moromeții 3, Libertate, dar și în serialul Spy/Master. Mi-a plăcut mult să-l văd într-un rol principal și sper să-l văd mai des pe marile ecrane.
Opinie personală
Mă așteptam ca filmul să îl aibă în prim-plan pe Bendeac, dar m-am bucurat că nu a fost așa. Chiar dacă este o comedie și Bendeac recurge la glume și voci haioase, cum ne-a obișnuit, el reușește să îmbine mai multe stiluri și lasă alți actori să strălucească, stând mai mult în fundal.
Mi-a mai plăcut un detaliu care cred că nu apare în trailer. Este vorba de apariția unui animal drăgălaș (și, de altfel, animalul pe care eu îl consider cel mai frumos, pufos și fascinant), care joacă un rol micuț, dar cu un impact important spre finalul filmului.
Cu toate acestea, aș adăuga și un punct negativ acestui film: lipsa unui epilog care să se adreseze direct celor care suferă de dependență de jocuri de noroc sau celor afectați de acest fenomen. Având în vedere că este un subiect de actualitate, mi se pare important ca filmul să ofere o referire la metodele de ajutor disponibile, la sprijinul care poate fi primit de persoanele afectate, ori la gravitatea acestei probleme în țara noastră, trăgând astfel un semnal de alarmă.
Trailer Căsătoria
În încheiere, aș mai adăuga faptul că, spre deosebire de alte filme, trailerul pentru Căsătoria nu este un rezumat rapid al întregii acțiuni. De multe ori mi s-a întâmplat să vizionez un trailer și, după ce am văzut filmul, să am senzația că am aflat deja tot ce era de aflat din el. Deși tema principală este ușor de dedus din trailer, mi-a plăcut că pentru Căsătoria s-au concentrat pe câteva scene amuzante și pe aparițiile unor vedete pentru a crea buzz, fără a dezvălui prea mult.
Filmul este disponibil în cinematografe din 6 decembrie. Vizionare plăcută!