Stiri & Info Când a fost bombardat Bucureștiul?

Când a fost bombardat Bucureștiul?

-

-

Întrebarea cum sau când a fost bombardat Bucureștiul stă pe buzele multora dintre noi. Acele evenimente au marcat intens istoria orașului, un oraș pe care mulți dintre noi îl știm drept colorat, mereu activ și vesel. Cu toate astea, ca multe alte capitale europene, în perioada celor două Războaie Mondiale, Bucureștiul a fost lovit de bombardamente.

De-a lungul timpului, s-au făcut documentare, s-au publicat cărți și articole, care abordează perioada bombardamentelor din București. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, bombardamentele erau iminente, poate chiar la ordinea zilei. Din păcate, deși au fost luate măsurile necesare pentru apărare, cetățenii nu le-au luat în considerare, fapt ce a condus la un număr foarte mare de victime.

Când a fost bombardat Bucureștiul?

Bucureștiul a fost bombardat în perioada celui de-al doilea Război Mondial, între anii 1941 și 1944. Mai exact, în data de 4 aprilie a anului 1944.

Din moment ce în război se făceau alianțe, deoarece țările nu puteau lupta singure, inclusiv România a fost nevoită să aleagă de partea cărei părți să fie. Deși țara noastră era inițial neutră, alianțele vechi deveneau șubrede, motiv pentru care,  a fost nevoie de măsuri majore, deoarece nu avea cine să ne apere. În 1941 ne-am aliat cu Germania nazistă, însă știm cu toții că nu ne-am ținut de promisiune. Deși mișcarea noastră este un subiect care merită dezbătut de multe generații de acum încolo, nu putem contesta faptul că întoarcerea armelor împotriva nemților nu a reprezentant un puternic imbold pentru sfârșirea războiului.

Deoarece intrarea în război însemna bombardamente, în București s-au instaurat exerciții care să pregătească populația pentru ceea ce avea să urmeze. Din păcate, exercițiul a fost luat în derâdere, capitala putând fi localizată de la mii de metri înălțime, din pricina luminilor încă aprinse. Cu aceeași încredere că este doar un exercițiu și-au început românii și ziua de 4 aprilie, ziua care avea să intre în istorie, drept o pagină neagră a țării noastre, dar și a modului nostru de a reacționa și acționa în caz de pericol.

În urma bombardamentelor, peste 3000 de bucureșteni și-au pierdut, iar alte câteva mii au fost grav rănite. Chiar și în zilele noastre este considerat unul dintre cei mai negri ani ai istoriei românești. Haosul a început la ora 13.45, în data de 4 aprilie 1944. Locuitorii au fost avertizați, însă aceștia nu au luat în considerare alarmele. Din ignoranță, sau din simpla încredere că este vorba doar de un exercițiu, bucureștenii nu au mai ajuns la adăposturile special amenajate pentru protejarea contra atacurilor aeriene.

Bucureștiul a fost bombardat și a suferit pierderi enorme, însă asta nu înseamnă că nu a ripostat. Câteva aeronave au fost doborâte, marcând astfel o pseudo-victorie pentru viitorul capitalei. Cu toate astea, bombardarea Bucureștiului rămâne în istorie și drept dovada că deseori, oamenii nu iau în considerare avertismentele primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

1,215FaniÎmi place
14,830CititoriConectați-vă
1AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Ghid pentru alegerea facultății

Alegerea facultății este una dintre cele mai importante decizii pe care o poți face la vârsta aceasta. Dar și mai important este...

FF Theatre Academy | Guest Post

Am avut ocazia de a merge la cateva dintre spectacolele celor de la FF Theatre si astazi gazduim aici un articol din...

Foișorul de foc – istoric și curiozități despre muzeul pompierilor

Foișorul de foc este un monument cunoscut de majoritatea dintre noi doar ca punct de reper. Localizat în zona Bulevardului Pache Protopopescu...

d20 – Urban Bistro modern în zona Dorobanți

În zona Dorobanți se regăsește un bistro urban numit d20, numele fiind inspirat de adresa sa. d20 este un local care nu...

Top cofetării din București pe care nu trebuie să le ratezi

Dacă dragostea trece într-adevăr prin stomac, atunci nu ai cum să nu te îndrăgostești de aceste cofetării din București pe care am...

Restaurante din București pe care trebuie să le încerci

Dacă te-ai hotărât să iei masa în oraș ai de ales din peste 3,500 de restaurante din București și această alegere nu...
- Advertisement -

S-ar putea să îți placăRELATED
Articole recomandate

Nu vrei să te înscrii la newsletter?

*vom trimite doar informații legate de orașul București cel mult o dată pe lună

No, thanks!