Stiri & InfoCând a fost bombardat Bucureștiul?

Când a fost bombardat Bucureștiul?

Întrebarea cum sau când a fost bombardat Bucureștiul stă pe buzele multora dintre noi. Acele evenimente au marcat intens istoria orașului, un oraș pe care mulți dintre noi îl știm drept colorat, mereu activ și vesel. Cu toate astea, ca multe alte capitale europene, în perioada celor două Războaie Mondiale, Bucureștiul a fost lovit de bombardamente.

De-a lungul timpului, s-au făcut documentare, s-au publicat cărți și articole, care abordează perioada bombardamentelor din București. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, bombardamentele erau iminente, poate chiar la ordinea zilei. Din păcate, deși au fost luate măsurile necesare pentru apărare, cetățenii nu le-au luat în considerare, fapt ce a condus la un număr foarte mare de victime.

Când a fost bombardat Bucureștiul?

Bucureștiul a fost bombardat în perioada celui de-al doilea Război Mondial, între anii 1941 și 1944. Mai exact, în data de 4 aprilie a anului 1944.

Din moment ce în război se făceau alianțe, deoarece țările nu puteau lupta singure, inclusiv România a fost nevoită să aleagă de partea cărei părți să fie. Deși țara noastră era inițial neutră, alianțele vechi deveneau șubrede, motiv pentru care,  a fost nevoie de măsuri majore, deoarece nu avea cine să ne apere. În 1941 ne-am aliat cu Germania nazistă, însă știm cu toții că nu ne-am ținut de promisiune. Deși mișcarea noastră este un subiect care merită dezbătut de multe generații de acum încolo, nu putem contesta faptul că întoarcerea armelor împotriva nemților nu a reprezentant un puternic imbold pentru sfârșirea războiului.

Deoarece intrarea în război însemna bombardamente, în București s-au instaurat exerciții care să pregătească populația pentru ceea ce avea să urmeze. Din păcate, exercițiul a fost luat în derâdere, capitala putând fi localizată de la mii de metri înălțime, din pricina luminilor încă aprinse. Cu aceeași încredere că este doar un exercițiu și-au început românii și ziua de 4 aprilie, ziua care avea să intre în istorie, drept o pagină neagră a țării noastre, dar și a modului nostru de a reacționa și acționa în caz de pericol.

În urma bombardamentelor, peste 3000 de bucureșteni și-au pierdut, iar alte câteva mii au fost grav rănite. Chiar și în zilele noastre este considerat unul dintre cei mai negri ani ai istoriei românești. Haosul a început la ora 13.45, în data de 4 aprilie 1944. Locuitorii au fost avertizați, însă aceștia nu au luat în considerare alarmele. Din ignoranță, sau din simpla încredere că este vorba doar de un exercițiu, bucureștenii nu au mai ajuns la adăposturile special amenajate pentru protejarea contra atacurilor aeriene.

Bucureștiul a fost bombardat și a suferit pierderi enorme, însă asta nu înseamnă că nu a ripostat. Câteva aeronave au fost doborâte, marcând astfel o pseudo-victorie pentru viitorul capitalei. Cu toate astea, bombardarea Bucureștiului rămâne în istorie și drept dovada că deseori, oamenii nu iau în considerare avertismentele primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

1,215FaniÎmi place
14,830CititoriConectați-vă
1AbonațiAbonați-vă

Articole recente:

Jurassic World: Dominația 2022 | cronică de film

Am fost la cinema să vedem Jurassic World: Dominația 2022, ultimul film din trilogia Jurassic World, cu Chris Patt...

Cum a fost la SAGA Festival 2022

Dacă anul trecut SAGA a avut loc la Romaero Băneasa, anul acesta festivalul s-a desfășurat pe Arena Națională...

SAGA 2022 line-up pe zile și alte informații

Dacă vrei să știi ce artiști vin la SAGA 2022, acesta este articolul pe care trebuie să-l pui în...

Red Bull SoundClash 2022: Spike a făcut chef de chef pe scena de la Romexpo

Ediția Red Bull SoundClash 2022 i-a adus față în față pe Irina Rimes și Spike. Duelul s-a dat pe...

S-ar putea să îți placă
Alte articole de pe site

Nu vrei să te înscrii la newsletter?

*vom trimite doar informații legate de orașul București cel mult o dată pe lună

No, thanks!