Stiri & InfoCărți despre București

Cărți despre București

Când vine vorba de cărți despre București, autorii români au fost generoși cu noi, oferindu-ne spre lectură o serie de romane impresionante, potrivite cititorilor de toate vârstele.

Deși majoritatea cărților prezente în lista noastră au fost lansate cu zeci de ani în urmă, acestea sunt în continuare potrivite vremurilor pe care le trăim. Chiar dacă arhitectura capitalei s-a schimbat în mod semnificativ, iar tehnologie își pune amprenta asupra comportamentului nostru zilnic, moravurile și obiceiurile cetățenilor nu s-au schimbat la fel de mult pe cât am crede.

Recomandări de cărți despre București

Adrian Majuru – Timpul Orașului București

Cartea Timpul Orașului București a fost publicată în anul 2017, grație unui proiect editorial inițiat de Muzeul Municipiului București. Autor este însuși managerul Muzeului Municipiului București, care și-a dorit o nouă perspectivă asupra vieții urbane din capitală. Acesta face o trecere suavă de la apariția târgurilor și a mahalalelor, până la comportamentul cetățenilor bucureșteni de la sfârșitul secolului XIX. Romanul se adresează publicului doritor să afle detalii despre trecutul Bucureștiului. Citind acestă carte veți face o călătorie în timp și veți descoperi un univers colorat, acompaniat de ilustrații și imagini de colecție care aparțin de patrimoniul muzeului.

- Advertisement -

Cezar Petrescu – Calea Victoriei

Majoritatea dintre noi l-am studiat pe Cezar Petrescu prin intermediul cărții Fram, ursul polar. Însă autorul a publicat în anul 1930 romanul intitulat Calea Victoriei, o carte despre societatea românească și particularitățile acesteia. Pornită ca o analiză amănunțită asupra aristocrației, Cezar Petrescu ne trece prin tot felul de întâmplări care scot la iveală adevăratul caracter al oamenilor. Din acest motiv, am putea spune că deși au trecut aproape 100 de ani de la publicare, moravurile oamenilor nu s-au schimbat în totalitate, situațiile tragi-comice relatate de autor putând fi ancorate chiar și în realitatea zilelor noastre.

Grigore Bajenaru – Cișmigiu et comp.

Cișmigiu et comp. este probabil cel mai cunoscut roman despre București, fiind îndrăgit de cititorii de toate vârstele. Tema principală este adolescența, aceasta fiind prezentată ca cea mai fascinantă perioadă a vieții omenești, plină de experiențe și întâmplări cu un puternic impact emoțional. Autorul prezintă tipologia liceanului, iar mare parte din acțiune are loc chiar în incinta liceului Lazăr din capitală. Este o carte ușor de citit la orice vârstă și care merită parcursă datorită subiectului încă actual pe care îl abordează cu atâta măiestrie autorul rigore Bajenaru.

Mateiu Caragiale – Craii de la Curtea Veche

Publicat în anul 1929, romanul Craii de la Curtea Veche scris de Mateiu I. Caragiale, fiul lui Caragiale, a fost profund aclamat și premiat de criticii literari ai momentului. Deși este un roman în stil gotic, este considerat unic în literatura noastră datorită felului în care abordează descrierea nobilimii capitalei, a căror apariție boemă este desființată de decadență și corupție. Este o carte întunecată despre personaje cu obiceiuri cel puțin neobișnuite, care te vor surprinde și te vor indigna în același timp. O astfel de carte merită citită deoarece descrie perfect tipologia aristocrației românești.

Andreea Răsuceanu – Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului

Apărută în anul 2016 la editura Humanitas, cartea Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului reprezintă o colecție de capitole care integrează orașul nostru în galeria marilor orașe postmoderne. Opera abordează imaginea Bucureștiului proiectată de către șase scriitori care provin din perioade literare diferite și anume: Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Stelian Tănase, Simona Sora, Filip Florian și Ioana Pârvulescu. Bucureștiul devine astfel protagonist într-o poveste spusă în șase moduri unice, punându-se astfel accent pe asemănările regăsite în opera fiecărui autor.

P.S. poate te interesează și articolul nostru cu melodii despre București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow us

1,215FaniÎmi place
14,830CititoriConectați-vă
1AbonațiAbonați-vă

Articole recente:

Furiosa: Saga Mad Max (2024) | Cronică de film

Am fost la IMAX Cinema City să vedem Furiosa: Saga Mad Max, prequel al filmului Mad Max: Fury Road...

Cauți un medic cu experiență în efectuarea operațiilor parodontale?

Atunci când vine vorba despre sănătatea orală și tratamentul afecțiunilor parodontale, găsirea unui medic cu experiență în efectuarea operațiilor...

8 aspecte pe care sa le ai in vedere cand cumperi un ghiozdan pentru fiica ta

Alegerea unui ghiozdan potrivit pentru fiica ta poate fi o decizie importantă care îi va influența confortul și starea...

Am văzut În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania

După o pauză de 8 ani, România revine la Campionatul European, iar fanii au ocazia să vadă întreaga poveste...

S-ar putea să îți placă
Alte articole de pe site

Nu vrei să te înscrii la newsletter?

*vom trimite doar informații legate de orașul București cel mult o dată pe lună

No, thanks!